T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KİLİS / POLATELİ - Polateli Çok Programlı Anadolu Lisesi

Erken Çocukluk

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

ALAN TANIMI:

Çocuk gelişimi, bir çocuğun büyüyüp değiştiği süreci tanımlayan bilim dalıdır. Çocuk gelişimi bölümü, çocuklarla doğrudan ilgilenir ve bu doğrultuda çocukların sağlığı, gelişimi ve eğitimi konusunda bilgili, yetkin ve alanında uzman kişiler yetiştirir. Bu bölümden mezun olan kişiler kariyerlerine Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi unvanı ile başlar.

ALANIN AMACI:
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI:

1.       ERKEN ÇOCUK GELİŞİMİ
Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2.       2. ÖZEL EĞİTİM
Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 
Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.


ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜNÜ KİMLER OKUMALI?


Çocuk gelişimi bölümünü tercih etmek isteyen adaylarda bulunması gereken belli başlı özellikler bulunuyor. Bu bölümü tercih edecek adaylar, çocukların davranışlarını anlayabilmeli, onlarla vakit geçirmekten zevk almalı, sıkılmamalı ve özellikle de sabırlı ve şefkatli olmaları gerekiyor

İSTİHDAM ALANLARI

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikler dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;

Çocuk gelişimi bölümü mezunları, formasyon almaları durumunda mezun olduktan sonra kamu kurumlarında ya da özel sektörde okul öncesi öğretmenliği de yapabiliyor. Aynı zamanda kamu kuruluşlarına bağlı özel yuva, kreş, bakım evi, anaokulu, hastane ve gündüz bakımevlerinde görev alabiliyor. Çocuk gelişimi bölümü mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız meslek liselerinde, okul öncesi eğitim kurumlarında, ilköğretim ve çocuk kulüplerinde çalışma imkânlarına da sahip olabiliyor.

EĞİTİM SÜRESİ


1. Alan programının toplam eğitim süresi, yeni planlamaya göre 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

04-09-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.11.2017 - Güncelleme: 04.09.2020 20:57 - Görüntülenme: 895
  Beğen | 0  kişi beğendi